Näin suojaudut auringon haittavaikutuksilta

12.03.2023

Moni tavoittelee kesällä ja lomareissulla ihon rusketusta. Päivettynyttä ihoa pidetään kauniina ja "terveenä". Ihon ruskettuminen ei kuitenkaan ole millään tavalla terveellistä ja iholle hyväksi.

Ruskettuminen on ihon keino suojautua auringon UV-säteilyltä. Ruskettuminen on iholle vahingollista. Se aiheuttaa iholla DNA-vaurioita. Iho ohentuu, veltostuu ja siihen voi tulla pigmenttimuutoksia. Uv-säteily on karsinogeenista ja ihon palaminen altistaa ihomelanoomalle. Ihon vauriot kertyvät vuosien varrella ja iho vanhenee ennen aikaisesti.

Iho on suurimmassa riskissä auringon haitalliselle UV-säteilylle talven jäljiltä. Iho ohenee talven aikana ja kalpea iho palaa herkästi.

UV-Indeksi ja SPF

UV-indeksi eli UVI ilmoittaa auringon UV-säteilyn määrän. Indeksin arvolla 3 alkaa suojautumistarve. Suomessa etelärannikolla UVI on 3 ja yli keskimäärin toukokuusta elokuulle. Voimakkaammillaan UVI on Suomessa keskikesällä puolen päivän aikaan. Silloin indeksi voi olla 6-7. Etelän lomareissulla UVI voi olla 8-10. Vesi, hiekka ja lumi heijastavat UV-säteilyn voimakkaampina. Kasvot voi siis polttaa myös keväisellä laskettelureissulla rinteessä.

Aurinkovoiteen suojakerroin, eli SPF kertoo, kuinka monta kertaa kauemmin iho kestää auringossa punoittamatta eli palamatta, kuin ilman voidetta.

UV-säteilyn tyypit

UV-säteilyä on kahta tyyppiä; UVB- ja UVA-säteilyä. UVB-säteily vaikuttaa välittömästi ja aiheuttaa mm. ihon punoittumisen. UVA-säteily aiheuttaa pitkäaikaista vahinkoa. Se rappeuttaa ihoa ja altistaa ihosyövälle. Hyvä suojavoide sisältää UVB+UVA-suojan.

Moni valitsee liian alhaisen suojakertoimen. Aurinkovoiteen suojakertoimen tulisi olla vähintään 30. Ihotautilääkärit suosittelevat suojakerrointa 50. Aurinkovoidetta olisi hyvä alkaa käyttämään Suomessakin jo huhtikuusta eteenpäin, kun aurinko alkaa paistamaan. 

Aurinkovoiteen käytöstä

Aurinkovoidetta tulee käyttää koko kesän, myös pilvisellä säällä. Varsinkin haitallista UVA-säteilyä saadaan myös pilvipeitteen läpi. Aurinkosuojaa tulisi lisätä muutaman tunnin välein, mikäli oleilet ulkona.

Aurinkovoide ei estä ruskettumista. Se antaa iholle suojaa ja ruskettuminen tapahtuu hillitymmin, jolloin ihokin ehtii tottua auringon valoon. Rusketus myös säilyy iholla kauemmin, kun ruskettuminen tapahtuu hitaasti.

Vaihda aurinkovoiteet uusiin joka vuosi, jotta niiden teho on varmasti voimassa.

Erilaiset aurinkosuojat

Kemialliset aurinkosuojat

Kemiallinen aurinkosuoja imeytyy ihoon ja sitoo itseensä haitallisia säteitä ja muuttaa ne lämmöksi. Kemialliset aurinkovoiteet ovat kevyitä ja hyvin imeytyviä. Niiden haittapuolena on verenkiertoon imeytyvät kemikaalit, jotka voivat olla haitallisia. Aurinkosuojan kemikaalit myös saastuttavat vesistöjä. Kemikaaleista erityisesti oksibentsoni (Benzophenone-3) on haitallista vesistöille, varsinkin koralliriutoille.

Kemiallinen aurinkosuoja tulisi levittää iholle puoli tuntia ennen aurinkoon menemistä, jotta sen suojaava vaikutus ehtii muodostua.

Fysikaalinen aurinkosuoja

Fysikaalinen aurinkosuoja perustuu ihon pinnalle muodostuvaan UV-säteilyn pois heijastavaan kalvoon. Fysikaaliset aurinkosuojat ovat mineraalipohjaisia. UV-filttereinä käytetään titaani- ja sinkkioksidia. Fysikaalinen aurinkosuoja antaa välittömän suojan. Fysikaalinen aurinkosuoja on allergiavapaa ja sopii hyvin myös herkälle iholle ja ihan pienille lapsille. Alle 2-vuotialle ei suositella mitään aurinkosuojavoidetta vaan iho pitäisi suojata vaatetuksella ja välttää auringossa oleskelua. Fysikaalinen suoja on ympäristöystävällisempi valinta ja nykyiset fysikaaliset aurinkovoiteet levittyvät myös hyvin eivätkä ole niin tahraavia kuin aikaisemmin.

After sun-tuotteet

Auringon oton jälkeen iholle levitettävä after sun- tuotteet rauhoittavat, kosteuttavat ja viilentävät ihoa. Niiden käyttö auttaa rusketuksen pysymistä iholla. Kuivalta iholta rusketus katoaa nopeammin, joten ihon kosteutus on tärkeää. Aftersun tuotteet sisältävät usein Aloe veraa, jonka rauhoittavat ominaisuudet lievittävät ihon punaisuutta ja on hyvä ensiapu palaneelle iholle.

Lisäravinteet rusketuksen avuksi

Aurinkokapselit ovat karotenoideja, yleensä beetakaroteenia sisältäviä valmisteita, jotka sävyttävät ihoa sisältäpäin, vahvistavat ihoa ja auttavat rusketuksen pysymistä iholla. Beetakaroteeni on antioksidantti, jonka elimistö muuttaa A-vitamiiniksi. Beetakaroteeni suojaa ihoa auringon haittavaikutuksilta.

Aurinkokapselien käyttö tulee aloittaa pari-kolme viikkoa ennen auringon ottoa ja mielellään jatkaa vielä muutama viikko sen jälkeen. Aurinkokapselit voivat auttaa vaaleaa ihoa vastaanottamaan UV-säteitä ja siten välttyä pahemmalta palamiselta. Ne voivat auttaa aurinkoihottumasta kärsiviä. Toki niitäkin tärkeämpi suoja on kunnollinen aurinkosuojavoide.